Si ens fixem bé en el correu-e que fa circular el Centre de Recursos Barcelona Sostenible, depenent de l’Ajuntament de Barcelona, en motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, s’hi anuncia que en l’acte de celebració: "repassarem els 16 anys de treball per la sostenibilitat".
Qualsevol persona de la ciutat es podria preguntar: fa només 16 anys que la ciutat de Bcn i el seu ajuntament treballen per la sostenibilitat? Avui som a l’any 2018, si li restem 16 anys, fa que ens remuntem a l’any 2002. Va ser realment l’any 2002 quan l’Ajuntament de Barcelona va començar a treballar per la sostenibilitat?
El present govern de la ciutat de Barcelona, fent pública la invitació per participar en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, dona la impressió que vulgui amagar i/o manipular la historia de la sostenibilitat a la ciutat.
Qualsevol persona barcelonina, mínimament informada, sap que a les eleccions municipals de 1995, per primera vegada a la ciutat, va sortir elegit un regidor verd. I ho va ser en el marc d’una coalició política electoral entre dues formacions polítiques, el que aleshores eren Iniciativa per Catalunya i Els Verds - Confederació Ecologista de Catalunya (la coalició s’anomenava Iniciativa per Catalunya – Els Verds i les seves sigles eren IC-EV). En el programa electoral de la coalició estava escrit que la ciutat iniciaria el camí de la sostenibilitat, com recomanava l’Agenda 21 acordada a la Cimera de la Terra (Rio de Janeiro, juny 1992, adoptant la carta d’Aalborg (Carta de les ciutats europees cap a la sostenibilitat, Aalborg, maig 1994: i treballant per fer realitat l’Agenda 21 Local (A21L) i el Consell participatiu de la sostenibilitat, tal com recomanava la Carta d’Aalborg i s’explicava a la Guia Europea per a la planificació de les Agendes 21 Locals (document que la Regidoria de Ciutat Sostenible va traduir al català des del seu original anglès).
El resultat de les eleccions municipals de1995 es va materialitzar en un govern de coalició entre PSC, ERC i IC-EV (total 21 regidors). La oposició la formaven CiU i PP (20 regidors). El que desempatava en els Consells Plenaris era justament el primer regidor verd de la ciutat, tot exercint de Regidor de Ciutat Sostenible en el govern, les proposicions del qual, presentades en el Consell Plenari, sempre van ser aprovades per unanimitat. Es pot veure el treball fet en aquell període anant al web d'Els Verds - Alternativa Verda : des d’on es pot anar a la imatge de laweb original de la Regidoria de Ciutat Sostenible (es la imatge de la primerenca web que va crear la Regidoria de Ciutat Sostenible, recuperada íntegrament).
El lideratge de l’Ajuntament de Barcelona en tirar endavant l’A21L, adoptant la Carta d’Aalborg i creant el Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, va fer que s’iniciés a Catalunya (i arreu de l’Estat) una cursa per fer A21L, fent que centenars de municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol emprenguessin, amb totes les contradiccions del món, el camí de la sostenibilitat, mitjançant una dinàmica participativa per crear les Agendes 21 Locals.
Va ser, l’any 2002, quan tot aquest treball va donar lloc a l’actual Xarxa Barcelona + Sostenible, que és l’hereva del treball iniciat en el mandat 1995-1999. Es podria dir que l’actual Xarxa Barcelona + Sostenible és la filla de l’A21L de Barcelona i del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat (per cert, molt del que va deixar escrit l’A21L de Bcn encara està per materialitzar!)
Fent honor a la veritat, doncs, es pot afirmar que la història de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona es remunta, pel cap baix, a 23 anys enrere i no pas a 16 com diuen pomposament els que ara governen al nostre Ajuntament.
Quin interès té l’actual govern de la ciutat en amagar i/o manipular la història de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona? Esperem una explicació pública de tot plegat.
Per descarregar el comunicat en formtat .pdf, clica aquí
|